شرایط برداشت و انبارداری کنجد به منظور کاهش ضایعات و حفظ کیفیت آن

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی خراسان رضوی

2 استادیار بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران.

چکیده

کنجد یکی از قدیمی‏ترین گیاهان روغنی جهان بوده که از زمان‏ های قدیم در ایران کشت می‏ شود و زمانی از صادرات مهم کشور به شمار می ‏رفت. در ایران اکثرا کشاورزان در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری در سطوحی محدود اقدام به کشت کنجد می‏ کنند. از طرفی کاربرد روزافزون روغن استحصالی از این گیاه در صنعت، موجب افزایش تقاضا برای افزایش سطح زیرکشت آن در سطح کشور شده است. از مهمترین و حساس‌ترین مراحل زراعی کنجد برداشت و عملیات پس از برداشت آن است که تاثیر بسزایی در کاهش ضایعات حین برداشت و حفظ کیفیت پس از برداشت و در طول مدت نگهداری دارد. برای جلوگیری از افت محصول در بسیاری مواقع کنجد با ظهور اولین علایم رسیدگی یعنی زرد شدن حدود نیمی از برگ‌های پایینی و باز شدن اولین کپسول‌ها درو می‌شود. پس از درو دسته‌های کنجد را به‌صورت عمودی یک تا 2 هفته به‌صورت سروپا (چاتمه) در معرض جریان هوا قرار داده تا ضمن خشک ‎شدن همه کپسول‌ها باز شود و بذرها را بتوان از آنها خارج نمود. برای نگهداری کنجد به مدت طولانی باید محصول کاملاً خشک شده (رطوبت 6 درصد) و در دمای حدود 17 درجه سلسیوس نگهداری گردد.

کلیدواژه‌ها