• صفحه اصلی
  • مرور
    • شماره جاری
    • بر اساس شماره‌های نشریه
    • بر اساس نویسندگان
    • بر اساس موضوعات
    • نمایه نویسندگان
    • نمایه کلیدواژه ها
  • اطلاعات نشریه
    • درباره نشریه
    • اهداف و چشم انداز
    • اعضای هیات تحریریه
    • اعضای مشورتی هیات تحریریه
    • همکاران دفتر نشریه
    • اصول اخلاقی انتشار مقاله
    • بانک ها و نمایه نامه ها
    • پیوندهای مفید
    • پرسش‌های متداول
    • فرایند پذیرش مقالات
    • اخبار و اعلانات
  • راهنمای نویسندگان
  • ارسال مقاله
  • داوران
  • تماس با ما
 
  • ورود به سامانه ▼
    • ورود به سامانه
    • ثبت نام در سامانه
  • English
صفحه اصلی فهرست مقالات مشخصات مقاله
  • ذخیره رکوردها
  • |
  • نسخه قابل چاپ
  • |
  • توصیه به دوستان
  • |
  • ارجاع به این مقاله ارجاع به مقاله
    RIS EndNote BibTeX APA MLA Harvard Vancouver
  • |
  • اشتراک گذاری اشتراک گذاری
    CiteULike Mendeley Facebook Google LinkedIn Twitter Telegram
پژوهشنامه گیاهان دانه روغنی ایران
مقالات آماده انتشار
شماره جاری
شماره‌های پیشین نشریه
دوره دوره 5 (1395)
دوره دوره 4 (1394)
دوره دوره 3 (1393)
دوره دوره 2 (1392)
شماره شماره 2
شماره شماره 1
دوره دوره 1 (1391)
شفق کلوانق, جلیل, زهتاب سلماسی, سعید, جوانشیر, عزیز, مقدم, محمد, دباغ محمدی نسب, عادل. (1392). اثر اکولوژیکی مقادیر مختلف نیتروژن و تداخل علف‌های‌هرز بر روی درصد روغن و پروتئین سویا. پژوهشنامه گیاهان دانه روغنی ایران, 2(1), 45-60.
جلیل شفق کلوانق; سعید زهتاب سلماسی; عزیز جوانشیر; محمد مقدم; عادل دباغ محمدی نسب. "اثر اکولوژیکی مقادیر مختلف نیتروژن و تداخل علف‌های‌هرز بر روی درصد روغن و پروتئین سویا". پژوهشنامه گیاهان دانه روغنی ایران, 2, 1, 1392, 45-60.
شفق کلوانق, جلیل, زهتاب سلماسی, سعید, جوانشیر, عزیز, مقدم, محمد, دباغ محمدی نسب, عادل. (1392). 'اثر اکولوژیکی مقادیر مختلف نیتروژن و تداخل علف‌های‌هرز بر روی درصد روغن و پروتئین سویا', پژوهشنامه گیاهان دانه روغنی ایران, 2(1), pp. 45-60.
شفق کلوانق, جلیل, زهتاب سلماسی, سعید, جوانشیر, عزیز, مقدم, محمد, دباغ محمدی نسب, عادل. اثر اکولوژیکی مقادیر مختلف نیتروژن و تداخل علف‌های‌هرز بر روی درصد روغن و پروتئین سویا. پژوهشنامه گیاهان دانه روغنی ایران, 1392; 2(1): 45-60.

اثر اکولوژیکی مقادیر مختلف نیتروژن و تداخل علف‌های‌هرز بر روی درصد روغن و پروتئین سویا

مقاله 6، دوره 2، شماره 1، تابستان 1392، صفحه 45-60  XML
نوع مقاله: مقاله پژوهشی
نویسندگان
جلیل شفق کلوانق* 1؛ سعید زهتاب سلماسی2؛ عزیز جوانشیر3؛ محمد مقدم4؛ عادل دباغ محمدی نسب5
1استادیار گروه اکوفیزیولوژی گیاهی دانشگاه تبریز.
2استاد، گروه اکوفیزیولوژی گیاهی دانشگاه تبریز
3استاد، گروه اکوفیزیولوژی گیاهی دانشگاه تبریز
4دانشیار گروه اکوفیزیولوژی گیاهی دانشگاه تبریز
5استاد به‌نژادی و بیوتکنولوژی گیاهی دانشگاه تبریز.
چکیده
به‌منظور ارزیابی اثر اکولوژیکی مقادیر مختلف نیتروژن و دوره بحرانی تداخل علف­های­­ هرز طبیعی مزرعه بر درصد روغن و پروتئین سویا، آزمایشی دو ساله در ایستگاه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز، اجرا شد. طرح مورد استفاده، اسپلیت پلات بر پایه بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار بود. چهار سطح نیتروژن صفر، 20، 40 و 60 کیلوگرم در هکتار در کرت­های اصلی و 10 دوره تداخل علف­های­ هرز در دو سری در کرت­های فرعی قرار گرفتند. در سری اول کرت­ها از ابتدای فصل رشد برای مراحل رشدی Ve (ظهور لپه­ها)، V1 (اولین برگ سه برگچه­ای)، V4 (چهارمین برگ سه برگچه‌ای)، R1 (شروع گل­دهی) و R3 (شروع نیام‌دهی) به‌وسیله وجین دستی عاری از علف­هرز شدند. در سری دوم کرت­ها برای مراحل ذکر شده از ابتدای فصل تا مرحله مورد‌نظر آلوده به علف­هرز بودند و پس از سپری شدن مرحله مربوطه، وجین تا آخر فصل رشد اعمال شد. در سال اول آزمایش، درصد روغن و پروتئین تحت تاثیر معنی­دار سطوح مختلف نیتروژن و دوره­های مختلف تداخل علف­های­­هرز قرار گرفتند. با این حال، در سال دوم و در تجزیه مرکب برای دو سال آزمایش، درصد روغن و پروتئین تحت تاثیر معنی­دار سطوح مختلف نیتروژن و دوره­های مختلف تداخل علف­های­­هرز قرار نگرفتند. در حالت کلی با افزایش دوره آلودگی به علف­های­هرز از میزان پروتئین کاسته شد. کم‌ترین میزان روغن با 47/25 درصد و بیش‌ترین میزان پروتئین با 66/33 درصد، در دوره تداخل عاری از علف­هرز تا مرحله شروع گل­دهی سویا مشاهده گردید. در نقطه مقابل آن، دوره تداخل آلوده به علف­هرز تا مرحله شروع گل­دهی،‌ با 13/26 درصد بیش‌ترین درصد روغن را به خود اختصاص داد. هم‌چنین، تیمار شاهد آلوده به علف­هرز در کل دوره رشد، پروتئین را به میزان 71/5 درصد در مقایسه با تیمار شاهد عاری از علف­هرز در کل دوره رشد کاهش داد. افزایش سطوح نیتروژن تحمل سویا را به حضور علف­های­هرز افزایش داد. همچنین، با افزایش سطوح نیتروژن، طول دوره رشد رویشی (قبل از گل­دهی) کاهش، اما طول دوره رشد زایشی و عملکرد افزایش یافت. به‌طور کلی می­توان اظهار داشت که کاهش مصرف نیتروژن ممکن است نیاز به مدیریت فشرده علف‌های­هرز را به‌دنبال داشته باشد. بنابراین کاهش مصرف نیتروژن، قبل از کاشت سویا نیازمند کنترل سریع علف­های­هرز به‌صورت طولانی مدت می­باشد. 
کلیدواژه ها
پروتئین؛ تداخل علف‌های‌هرز؛ رقابت؛ روغن؛ سویا؛ نیتروژن
عنوان مقاله [English]
Ecological effects of different nitrogen rates and weed interference on oil and protein percentage of soybean
نویسندگان [English]
J Shafagh kolvanagh1؛ S Zehtab salmasi2؛ A Javanshir3؛ M Moghaddam4؛ A Dabbagh mohammadi nasab5
چکیده [English]
Ecological effects of different nitrogen rates and weed interference on oil and protein percentage of soybean was studied in a two-year experiment at the Agricultural Research Station of Tabriz University, Iran. In each year, experiment was carried out as split-plot based on a randomized complete block design with three replications. Four nitrogen levels (0, 20, 40 and 60kgN/ha) were the main plots and 10 weed interference periods (two sets) were the subplots. In the first set, the plots were kept weed-free initially until VE (emergence of cotyledons), V1 (1st trifoliate), V4 (4th trifoliate), R1 (beginning bloom) and R3 (beginning pod) growth stages (GS) by hand. In  the second set, plots were left weed infested initially for the corresponding periods and subsequently kept weed free. Results of analysis of variance showed that in the first year, protein and oil percent were significantly affected by different levels of nitrogen and period of weed interference. However, in the second year of testing and combined analysis of the two years, protein and oil percentage were not affected significantly by different levels of nitrogen and period of weed interference. In general, protein was reduced with increase in duration of weed contamination. When weed interference duration increased, oil percentage of soybean seed increased. Soybeen seed in weedy control had 5.71% less protein than full season weed-free control treatment. The increase in the nitrogen levels enhanced soybean tolerance to the presence of weeds. Although, vegetative phase was shortened, the growth and grain yield were increased by nitrogen application. The reductions in nitrogen use may warrant more intensive weed management. Furthermore, reductions in the nitrogen level before soybean planting may cause the need for more immediate weed control and for longer times.
 
کلیدواژه ها [English]
Nitrogen, oil, Protein, soybean, Weed competition, Weed interfere
مراجع
آمار
تعداد مشاهده مقاله: 171
صفحه اصلی | واژه نامه اختصاصی | اخبار و اعلانات | اهداف و چشم انداز | نقشه سایت
ابتدای صفحه ابتدای صفحه

Journal Management System. Designed by sinaweb.